Trampolines kopen lijkt vrij eenvoudig, echter als je je hierin gaat verdiepen kom je er al snel achter dat er veel verschillende types, modellen en merken zijn. Wat is de beste? Is goedkoop duurkoop? Waarom zou ik een veiligheidsnet willen? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf terecht stelt in het proces van het kopen van een trampoline. Hieronder ga ik je daar meer over vertellen zodat je een weloverwogen keuze kan maken! Zo vind je de perfecte trampoline voor jouw situatie!

Graaf je de trampoline in of niet?

Dit is eigenlijk de eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het aanschaffen van een trampoline. Dit heeft namelijk invloed op de vorm van de trampoline maar ook wat voor een materialen gebruikt moeten worden in de trampoline zelf. Een van de belangrijkste redenen om ervoor te kiezen om je trampoline in te graven is veiligheid. Een ingegraven trampoline is overduidelijk lager bij de grond en daardoor is de schade veel kleiner op het moment dat iemand van de trampoline afvalt! Ongelukjes bij het op de trampoline klimmen komen ook vaker voor dan je denkt, dit is dus ook iets waar je geen rekening mee hoeft te houden bij een ingegraven trampoline. 

De nadelen van het ingraven

Maar zoals met alles zijn er ook nadelen aan een ingegraven trampoline, denk bijvoorbeeld aan het feit dat je moet graven in je tuin en al deze aarde ergens moet laten. Het graven zelf brengt uiteraard ook al kosten met zich mee. Daar komt vervolgens ook nog eens bij dat dit gat niet zomaar een gat moet zijn, je dient namelijk rekening te houden met de afwatering onder de trampoline. Tevens is het spannen van een anti onkruiddoek ook een verstandig plan aangezien het verwijderen van onkruid onder de trampoline een heel karwei. Dit zijn allemaal dingen om over na te denken voor je een beslissing maakt!

Een veiligheidsnet rond de trampoline

Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker, netten rondom een trampoline! Deze netten zorgen ervoor dat  je niet zomaar van de trampoline af kunt springen en je dus gedwongen wordt om op de trampoline zelf te landen(dit is aanzienlijk zachter dan de omliggende grond). Vooral bij trampolines die niet ingegraven zijn is een veiligheidsnet een verstandige keuze, het zal de schade van een valpartij namelijk ernstig beperken. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg merken die deze vangnetten bij hun trampolines leveren, denk bijvoorbeeld aan Avyna

Kies je voor rond of rechthoekig?

Dan rest je nog de vraag welke vorm je kiest voor jouw trampoline. De meest standaard vormen zijn rond en rechthoekig. Je ziet soms ook wel vierkante trampolines maar deze zijn minder courant. Bij het nemen van deze beslissing is de toekomstige locatie van de trampoline cruciaal! Zorg er namelijk voor dat je genoeg ruimte in calculeert voor de trampoline en deze niet strak in bouwt tussen allerlei tuinmeubilair. Een ronde trampoline is eerder geschikt voor de jongere springers, terwijl een rechthoekige trampoline eerder voor wat oudere springers is. De oudere springers zullen vaak meer trucken willen uithalen en daar is de rechthoekige trampoline uitermate geschikt voor!