Personeelstekorten zijn geen vreemde eend in de bijt in de huidige arbeidsmarkt. Door de COVID crisis zijn veel mensen gewisseld van beroep en veel keren niet meer terug naar het oude. Je ziet ze dan ook bijna overal hangen bij winkels en ondernemingen, bordjes met “personeel gezocht”. Dit probleem kan verstrekkende gevolgen hebben voor jouw onderneming, deze problemen gaan vaak verder dan je denkt. Het stopt niet bij het feit dat de overige werknemers dan maar wat harder moeten werken of een dienstje meer moeten meepakken. Al deze gevolgen ga ik hier bespreken, op die manier worden ze inzichtelijker en kan je hier naar handelen.

Enorme invloed op het personeel dat er wel werkt

Een personeelstekort heeft grote invloed op het personeel dat, met te weinig mensen, de zaak alsnog draaiende houdt. Op de lange termijn kan dit burnouts of zelfs ontslagen tot gevolg hebben. Op het moment dat werknemers namelijk de indruk krijgen dat ze alles in hun eentje moeten doen is er al snel sprake van weinig tot geen werkplezier. Als dit het geval is zullen de werknemers dus ook sneller geneigd zijn om ergens anders te gaan kijken voor leuker werk. Hetzelfde geldt voor de financiële situatie. Als blijkt dat de zaak ook loopt met 1 persoon minder dan zijn de andere werknemers dus meer geld waard, als je dit niet laat blijken aan je werknemers werkt dat averechts.

Snelle oplossingen voor je personeelstekort

Zodra je een ziekmelding of ontslagbrief ontvangt begint er een kettingreactie aan dingen die je moet doen en regelen om te zorgen dat je toch personeel hebt. Een goede oplossing die erg snel is doet zich voor in de vorm van uitzendkrachten, dit zijn werknemers die op uitzendbasis voor je komen werken en je dus kunt aannemen wanneer je ze nodig hebt en weer kunt annuleren zodra je weer vast personeel hebt gevonden. Dit doe je vaak via een uitzendbureau die alle zaken regelt. Het is dan ook van belang om een goede band op te bouwen met dit uitzendbureau zodat ze geschikte krachten jouw kant op sturen als je deze nodig hebt.

Te korten werken door tot aan de klanten

Als je in je onderneming te maken hebt met klantcontact zul je merken dat deze verwachten dat ze vriendelijk en geduldig geholpen worden. Wanneer er sprake is van een personeelstekort zijn je werknemers geneigd om klanten eerder af te snauwen en minder complete diensten te verlenen aan je klanten zodat ze wel alle balletjes in de lucht kunnen houden. Op deze manier verlies je dus veel klanten en werken de werknemers zich in het zweet terwijl ze geen kwaad bedoelen.

Oplossingen voor personeelstekorten

Een oplossing voor een personeelstekort lijkt erg simpel, namelijk gewoon nieuwe mensen vinden die voor je willen werken. In de praktijk blijkt dit vaak lastiger en vooral tijdrovender dan gedacht. Gelukkig zijn hier bedrijven in gespecialiseerd die dit hele proces van je overnemen en zorgen dat je alleen de meest geschikte kandidaten op gesprek krijgt die je bijna blindelings kunt aannemen. Op deze manier heb je dus binnen no time nieuwe werknemers die jouw onderneming naar het volgende niveau tillen.