Katten worden al ontzettend lang door de mens als huisdier gehouden, het is daarmee een van de oudste huisdieren van de mens. Een kat is sociaal en betrokken en is daarmee goed gezelschap voor ons. Ook al lijkt het soms alsof de kat denkt dat wij hun gezelschap zijn en dat zij de eigenaar zijn van de mens, maar dat laat ik even in het midden! Je wilt natuurlijk het liefste alles voor je kat kopen en zoveel mogelijk voor hem doen zodat hij een lang, gelukkig en gezond leven leeft. Daarbij komt nog best veel kijken!

Voer voor katten

Een van de belangrijkste dingen natuurlijk voor de zorg voor een kat is het zorgen voor goed kattenvoer. Katten stammen af van wilde katten, die nog steeds grote territoria bestrijken en jagen op kleine vogels, muizen en knaagdieren. Ook huiskatten zijn nog steeds vleeseters. Het is daarom belangrijk dat zij een gevarieerd dieet eten met veel eiwitten en vetten. Het is niet nodig voor een kat om granen of groente binnen te krijgen. Het is ten eerste belangrijk om te kiezen tussen natvoer of droog voer. Hierbij lijkt natvoer het meeste op wat de kat oorspronkelijk binnen zou krijgen en dit zorgt er ook voor dat hij bijna geen water hoeft te drinken, omdat dit allemaal al in zijn voer zit. Droogvoer is echter ook een minder bederfelijke en rommelige optie voor een volledige voeding van je kat. 

Dierenarts zorg voor katten

Het is daarnaast belangrijk om net als bij jezelf, goed op de gezondheid van je kat te letten. Je moet erop letten dat de kat actief blijft, schone oren heeft en helder uit zijn ogen kijkt. Een gezonde kat heeft daarnaast stevige ontlasting en een mooie glanzende vacht. Ook heeft hij een gezond gewicht en is hij dus niet te zwaar of te licht. Het verzorgen van de vacht is een belangrijk onderdeel van de zorg voor de kat, omdat je wilt voorkomen dat de kat last krijgt van klitten. Ook moet een kat elke 3 maanden ontwormt worden. Ten minste jaarlijks is het tijd voor een trip naar de dierenarts, waarbij de kat zijn vaccinaties krijgt en een controle of alles wel goed gaat.

Speeltjes en verrijking voor de kat

Een belangrijk deel van de verzorging van je beste maatje is daarbij het spelen met je kat. Het is belangrijk dat de kat voldoende verrijking krijgt en zich niet te vaak verveelt. Ook schept minstens elke dag spelen met de baas een band tussen jou en je kat. Je kunt uit eindeloos veel soorten en maten speelgoed kiezen. Zorg hierbij dat je de juiste maat speelgoed kiest voor je kat bijvoorbeeld: als je nog een kleine kitten hebt is een groot speelgoed minder geschikt dan voor een grote volwassen kater. Ook moet je kijken naar welk materiaal te wilt: dit bepaalt ook hoe duurzaam het speeltje is en dus hoe lang je er plezier van kunt hebben. Ook kun je een krabpaal kopen waar je kat zijn nageltjes aan kan afslijten. En vergeet de kattenbak, voerbak en waterbak niet!

Waarom betekent een kat zoveel voor zijn baasje

Een knuffel op de bank op een druilerige avond in december of misschien gezellig samen spelen met een laserlampje of een katten hengel: momenten waarop baasjes zich realiseren hoeveel hun kat voor hen betekent. Katten hebben veel verschillende persoonlijkheden en zijn ook niet altijd in dezelfde bui. Dit zorgt ervoor dat ze de ene keer heel speels en actief zijn, terwijl ze de volgende keer misschien liever spinnend voor de open haard liggen te slapen. Kortom, de perfecte compagnon voor jong en oud dus!