vog aanvraag

De laatste jaren zijn er steeds meer werkgevers die aan huidige en mogelijk toekomstige werknemers vragen een VOG aanvraag in te dienen. Ook instanties doen dit om verschillende redenen met enige regelmaat. Over het algemeen geldt zo’n VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) als een screening op het gebied van betrouwbaarheid van een kandidaat. Als de kandidaat deze screening doorstaat, dan krijgt deze dus zijn of haar VOG en wordt ervan uitgegaan dat het met de betrouwbaarheid goed zit. 

vog aanvraag

Een afwijzing is in deze gevallen mogelijk

Het zou natuurlijk ook kunnen dat je als aanvrager van een VOG de daaropvolgende screening niet doorstaat. In dat geval wordt je aanvraag afgewezen en krijg je je verklaring dus niet. Dat is wel alleen mogelijk als je dingen (oftewel delicten) op je strafblad hebt staan. Het hangt af van het aantal delicten en de zwaarte ervan hoe je aanvraag wordt beoordeeld. Een andere cruciale factor is hoelang het geleden is dat je je (laatste) delict pleegde. De beoordelaar mag namelijk altijd slechts een beperkte tijd ‘terugkijken’ in de geschiedenis van je strafblad.

Wat zijn je mogelijkheden als je VOG aanvraag wordt afgewezen?

Inmiddels weet je dus dat het mogelijk is dat je VOG aanvraag wordt afgewezen. Als dat onverhoopt het geval is, dan kun je in principe altijd bezwaar aantekenen of in beroep gaan. Het is dan wel verstandig om eerst enig onderzoek te doen naar of het wel echt zin heeft om deze stappen te ondernemen. Navraag doen bij het juridisch loket zou je kunnen doen. Dit is de beste manier om voor weinig of zelfs gratis een inschatting te kunnen krijgen of het nut heeft om in beroep te gaan tegen een negatieve uitspraak over je VOG aanvraag.