biofilm verwijderen

Het kan zijn dat je er nog nooit van hebt gehoord, maar grote kans dat je hier wel vaker last van hebt. Biofilm is en slijmerig laagje micro-organismen en heb je misschien wel eens gezien in de douche of in een waterleiding. Biofilm kan ontstaan op plekken waar micro-organismen in water de kans krijgen om zich aan oppervlakten te hechten. Het is belangrijk om het laagje vroegtijdig te verwijderen. Het is namelijk gevaarlijk voor de gezondheid van mensen en van dieren. Maar hoe moet je biofilm verwijderen en welke risico’s komen daarbij kijken? In dit artikel geven we je hierover meer informatie!

De risico’s van biofilm

Biofilm is dus een gevaarlijke stof voor ons allemaal. je vindt het bijna overal waar het langdurig nat is, waar water opgeslagen wordt of doorheen stroomt (zoals bijvoorbeeld een doucheputje). Het gevaar van biofilm zit in de schade die kan ontstaan als er zo’n slijmerige laag in de waterleidingen of procesleidingen ontstaat. Als je vanuit deze vervuilde leidingen zou drinken, zou je dus potentiële ziekteverwekkers binnenkrijgen. Als het gaat om proceswater kunnen ze ook zorgen voor derving van producten.

Zelfs wanneer het drinkwater aan de norm voldoet, kun je als veehouder nog steeds het risico lopen dat uw dieren nog steeds ziek worden door aanwezigheid van biofilm in de leidingen van het drinkwater. Ook kan biofilm in het water zorgen voor kwaliteitsverlies in jouw producten door micro-organismen in grondstoffen. Redenen genoeg dus om het te (laten) verwijderen.

De twee manieren om biofilm te verwijderen

Vroeger was er slechts één manier om biofilm te verwijderen. Dat was met effectieve desinfectiemiddelen, zoals chloor, bleek en stoffen als waterstofperoxide of perazijnzuur. Gelukkig is er sinds een aantal jaar een tweede manier in het leven geroepen. Het gebruik van desinfectiemiddelen had namelijk een aantal grote nadelen. Allereerst waren dit vaak giftige middelen, dus was dit schadelijk voor het milieu en ook voor onszelf. Daarnaast zijn chemicaliën duur en werken ze niet altijd optimaal door een verkeerde dosering. En ook niet onbelangrijk: het had maar een tijdelijke werking, dus kwam biofilm na een tijdje weer terug.

Daarom is het beter om voor de tweede, biologisch afbreekbare en duurzame manier te kiezen. Watter heeft een apparaat ontwikkeld dat met stroom, zout en water een milieuvriendelijk desinfectiemiddel produceert. Met deze manier blijft biofilm ook echt weg en schaad je niet het milieu of onze gezondheid. Ook heb je hierdoor geen last van doseringsfouten en produceer je zelf het desinfectiemiddel.