Voor ontzettend veel huizen geldt dat ze voorzien zijn van spouwmuren. Dat is interessant, want de aanwezigheid van deze opening die zich tussen de binnen- en buitenmuren bevindt zorgt er in de praktijk voor dat je eenvoudig isolatie kan plaatsen. De spouwmuur isoleren van een huis is zeker de moeite waard omdat je op die manier kan voorkomen dat warme lucht die via de muur naar omhoog stijgt de woning kan verlaten. Dit gezegd hebbende is het zo dat voor veel mensen geldt dat ze zich niet echt bewust zijn van hetgeen waar ze rekening mee moeten houden bij het isoleren van de spouwmuur. Ben jij één van deze mensen? Dan zal je zeker en vast verder moeten lezen! 

Waarom is je spouwmuur isoleren belangrijk?

De spouwmuur isoleren is belangrijk omdat we inmiddels weten dat het gros van de warmte in je woning niet alleen maar zich een weg naar buiten baant via het dak van het pand. Onderweg naar het dak spreekt het immers voor zich dat de warme lucht via de muren naar omhoog trekt. Wanneer de muren dan niet zijn geïsoleerd kan er via deze weg heel wat warme lucht de woning verlaten. Dit dus nog ruim voordat ze bij het dak is aangekomen. Wil je dus kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke bescherming tegen warmteverlies? Dan is het isoleren van de spouwmuur een goed idee.

Van welke isolatiematerialen kan je gebruikmaken?

Voor een spouwmuur isoleren geldt dat het mogelijk is om een keuze te maken tussen tal van verschillende soorten materialen. De isolatiematerialen waar je tussen kan kiezen zijn:

  1. Minerale wol;
  2. EPS parels;
  3. PUR-schuim;

Hou er wel rekening mee dat je altijd eerst dient te controleren of je woning wel daadwerkelijk over een spouw beschikt. Werd dit gecontroleerd? Voer dan altijd een extra controle uit om te achterhalen of de spouw vrij is van bouwafval of niet. Alleen wanneer dat het geval is zal je immers tot de vaststelling komen dat ze kan worden voorzien van isolatiemateriaal. Blijkt dat er wel degelijk sprake is van aanwezig bouwafval? In dat geval moet je er rekening mee houden dat deze eerst verwijderd zal moeten worden voordat er over kan worden gegaan tot je spouwmuur isoleren. Dit zal uiteraard wel de nodige extra kosten met zich mee gaan brengen. Zoveel spreekt voor zich. 

Hoeveel kost je spouwmuur isoleren?

Het spreekt voor zich dat een spouwmuur isoleren ook altijd gepaard gaat met bepaalde kosten die in de praktijk betaald dienen te worden. Voor wat deze kosten betreft zal je tot de vaststelling komen dat deze afhankelijk zijn van onder meer het type isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt. Eerder op deze pagina hebben we je al een overzicht gegeven van de mogelijkheden die er op dit vlak bestaan. De prijzen waar je rekening mee moet houden variëren van zo’n 15 à 20 euro voor minerale wol tot zo’n 25 à 30 euro voor PUR-schuim. In ieder geval, in het bijzonder wanneer je te maken hebt met een vrij strikt budget zal je tot de vaststelling komen dat je even grondig de verschillende prijzen van de diverse isolatiematerialen dient tegenover elkaar af te wegen.