waterontharder

Hard water: wat is dat?

De term hard water klinkt u vast wel bekend in de oren. Of het nu van tv is of via bekenden. Maar wat is hard water in feite? Hard water is simpelweg water met veel calcium en magnesium erin. In dit blog vertellen we u met alle plezier meer over hard water en hoe dit gemeten wordt.

Het meten van hard water

Hard water wordt gemeten op basis van de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Hoe meer daarvan in uw water, hoe harder uw water is. Vaak drukken we dit uit in Duitse graden, ºD of dH. 1 dH is hier 17,8 milligram CaCO3 (calciumcarbonaat) kalk per liter water. Er is geen harde grens tussen hard en zacht water. Het zijn relatieve termen en er is in Nederland geen officiële schaal hiervoor ontwikkeld. Vandaar dat drinkwaterbedrijven deze vijf schalen toepassen:
  • 0 – 4 dH = zeer zacht
  • 4 – 8 dH = zacht
  • 8 – 12 dH = gemiddeld
  • 12 – 18 dH = vrij hard
  • 18 – 30 dH = heel hard

De uitersten

Er zijn wel bepaalde uitersten vastgesteld. De ondergrens voor veel drinkwaterbedrijven is in het Drinkwaterbesluit bepaald op 5,6 dH. De bovengrens ligt meestal op 12,5 dH. Gemiddeld ligt de grens voor drinkwater in Nederland in de buurt van de 8 dH. Hoeveel dit exact is, verschilt per regio.

Nadelen hard water

Hard water kan schadelijk zijn voor keukenapparatuur, kranen en leidingen. Hard water zorgt namelijk voor kalkaanslag. Dit kan uw leidingen verstoppen. Ook zorgt kalkaanslag er bijvoorbeeld voor dat uw waterkoker harder moet werken om uw water aan de kook te krijgen. Daarnaast zorgt kalk er ook voor dat er een doffe waas op uw vaat komt, waardoor deze minder fraai eruit ziet. Middeltjes om kalk te verwijderen, zoals schoonmaakazijn, komen via de leidingen vaak in de natuur terecht wat schadelijk is. Een waterontharder is hiervoor dan ook dé oplossing!

Meer informatie waterontharder

Wilt u alles weten over de beste waterontharder kopen? Stel uw vragen gerust via ons contactformulier.