10 groendak

Een groendak is een mooie manier om uw leefomgeving een groen tintje te geven. Het staat anders dan een saai dakpannendak en zal uw huis dus laten opvallen tussen die van de buren. Dit groendak van groendaktotaal komt in allerlei mogelijkheden, u kunt het bijvoorbeeld op uw huis laten plaatsen, maar het is ook mogelijk om dit te doen op de aanbouw of tuinhuisje. Het groendak is meer dan gewoon een fleurige deken: het heeft namelijk ook vele voordelen die de duurzaamheid van uw huis zal verbeteren. U levert een bijdrage aan het milieu, bespaart op energiekosten en geeft daarnaast meerwaarde aan uw woning. Hieronder alle voordelen van een groendak op een rij.

Bijdrage aan het milieu

Zoals al genoemd, een groendak draagt veel bij aan het milieu. Zo gaat een groendak de opwarming van de steden tegen. Doordat het groendak bestaat uit duizenden kleine plantjes die warmte niet vasthouden, maar juist uitzweten, wordt de warmte weer teruggegeven aan de natuur. Een betonnen gebouw zal deze warmte juist vasthouden en dat draagt bij aan het opwarmen van de steden. Daarnaast zuiveren groene daken uiteraard de lucht: door het opnemen en omzetten van water, zonlicht en koolstofdioxide wordt zuurstof geproduceerd. Bovendien draagt een groendak bij aan de biodiversiteit. De vetplantjes of grassen trekken veel insecten zoals bijen of vlinders aan, en op deze manier werkt het dak dus mee aan het behouden van beschermde of uitstervende diersoorten.

Persoonlijke besparing op kosten

Een groendak isoleert het huis ook. De plantjes op het dak zorgen ervoor dat niet teveel warmte naar binnen of te veel koud naar buiten wordt verplaatst. Op deze manier wordt uw huis in de winter niet te koud van temperatuur en hoeft u dus niet de verwarming steeds hoger te zetten. Ook een creatieve manier om uw groendak te gebruiken is om hier voedsel op te laten groeien. Als u niet genoeg plek hebt in de achtertuin is dit een perfect idee. Door uw eigen groente of fruit te telen, bespaart u op boodschappen kosten. Als laatst is een groendak ook geluidsisolerend! Dit is dus de perfecte oplossing als u uw schuur of garage wil ombouwen to muziekkamer.