Een scharnier is een metalen onderdeel waaraan een deur of bijvoorbeeld raam draait.

De Blum scharnieren zijn in verschillende soorten verkrijgbaar namelijk de Clip Top en Clip Top Blumotion.

De Clip Top schanieren kunnen geleverd worden met en zonder een zelfsluitmechanisme. Een dergelijk zelfsluitmechanisme zal ervoor zorgen dat een deur automatisch zal sluiten. Dit zelf sluiten zal onder invloed zijn van een veer. Dat is niet hetzelfde als dat een deur sluit door middel van demping. Dergelijke Clip Top scharnieren, die geen zelfsluitmechanisme hebben, zijn te gebruiken in combinatie met een Tip-on. Dit is een systeem voor greeploos openen en sluiten van de deuren.

De Blum Clip Top Blumotion zijn wel van een demping voorzien. Bij dit systeem zal de deur, als hij gesloten wordt, gedempt dicht gaan. Het gedempt dichtvallen kan men uitschakelen. Hiervoor zit een schakelaartje in het scharnier.

De scharnieren van Blum hebben een hoogwaardige kwaliteit en een mooie uitstraling. Voor elke situatie is er wel een goed scharnier beschikbaar. De collectie is zeer uitgebreid.

Er zijn drie soorten scharnieren beschikbaar. Het schanier dat wordt gebruikt zal afhankelijk zijn van de positie van de deur ten opzichte van de zijkant van de kast. Voor het gebruik kan men kiezen uit de voorliggende, halfvoorliggende en inliggende scharnieren.