Nieuwe banden

Soms moeten je autobanden worden vervangen. Maar hoe weet je wanneer je banden moeten worden vervangen en hoe doe je dit? In dit artikel leggen we hier meer over uit.

Robel

Hoe weet je dat je autobanden vervangen moeten worden?

Er zijn twee redenen waarom autobanden vervangen moeten worden. Allereerst moet een auto vervangen vervangen als het loopvlak minder is dan de wettelijke grens van 1,6 mm (bij een zomerband). Het is dus illegaal om hier verder op te rijden en bij aanhouding kun je een boete krijgen of zelfs het kentekenbewijs van je auto verliezen.

Als de diepte van het loopvlak van je banden minder dan 1,6 mm is, zijn ze per direct aan vervangen toe. Vaak worden banden al vervangen als het loopvlak minder dan 2 mm is om te voorkomen dat je straks kunt worden aangehouden.

Rijd je niet veel en denk je daarom dat je autobanden niet vervangen hoeven te worden? Fout gedacht! Je autobanden zullen ook als je weinig rijdt en de banden weinig slijtage ondervinden op den duur een keer vervangen moeten worden. Hierbij wordt gekeken naar de levensduur van de autobanden. Na tien jaar moeten de banden in ieder geval een keer worden vervangen, ook al is het loopvlak nog wel diep genoeg.

Nieuwe banden

Het vervangen van de banden

Je kunt natuurlijk zelf je autobanden vervangen. Hiervoor heb je in ieder geval een krik nodig. Het is echter nog wel een klusje en het is niet aan te raden dit zelf te doen als je niet zo’n klusser bent. Bij de garage is het vervangen van je autobanden zo gedaan. Je kunt in sommige gevallen dus beter langs de garage gaan om je autobanden hier te laten vervangen.

Bron: Autobanden Arnhem