Een houten eettafel is een goede investering, omdat deze tafels redelijk waardevast zijn en ze zorgen ook nog eens voor een warme en natuurlijke uitstraling in je eetkamer. Ze gaan ook jarenlang mee als je ze goed onderhoudt en daarom zijn ze ook duurzaam. Het is ook een natuurlijk product, wat betekent dat het een milieuvriendelijk product is. Genoeg redenen dus om voor die mooie houten eettafel te kiezen, maar voor welke houtsoort kies je dan? Ga je voor een eettafel eiken, esdoorn of toch voor een tafel die van een andere houtsoort is gemaakt?

Naast eettafel eiken zijn er veel verschillende houtsoorten

Er zijn verschillende houtsoorten die in aanmerking komen om er een eettafel van te vervaardigen en iedere soort heeft ook zijn eigen kenmerken en uitstraling en ook zijn eigen voor- en nadelen. Laten we eens dieper inzoomen op de verschillende houtsoorten die verkrijgbaar zijn. 

Eettafel eiken

Eikenhout is een populaire, al dan niet de populairste keuze voor eettafels vanwege de duurzaamheid en de natuurlijke schoonheid. Het heeft een karakteristieke nerfstructuur en kan variëren in kleur, variërend van licht tot donker. Eikenhout is zeer sterk en kan goed tegen intensief gebruik, terwijl het voor houtbewerkers de makkelijkste houtsoort is om te bewerken. Door het goed onderhouden van de eettafel eiken kan die ook jarenlang meegaan.

Tafel van walnoot hout

Walnoot hout staat bekend om zijn diepe, rijke kleur en prachtige nerven. Het heeft een warme uitstraling en voegt een vleugje elegantie toe aan een eetkamer. Walnoothout is ook duurzaam en heeft de neiging om na verloop van tijd mooier te worden. Uiteraard moet de eettafel van het materiaal wel goed onderhouden worden, zoals dat ook het geval is bij de eettafel eiken. 

Eettafel van esdoornhout of eettafel eiken

Esdoornhout is licht van kleur net zo als dat het geval is bij de eettafel eiken. Het heeft een fijne textuur en meestal een heldere en gelijkmatige uitstraling. Esdoornhout is sterk en duurzaam, waardoor het geschikt is voor een eettafel die bestand is tegen intensief gebruik. Esdoornhout past ook in verschillende interieurstijlen en heeft ook een mooie, warme en natuurlijk uitstraling.

Mahoniehout

Mahoniehout heeft een diepe rode tint en een gladde textuur en je vindt meubels en dus ook de eettafel van mahonie vaak terug in het klassieke interieur. Het staat bekend om zijn luxe uitstraling en wordt vaak geassocieerd met klassieke en traditionele inrichtingen. Mahoniehout is duurzaam en kan een verfijnde sfeer creëren in de eetkamer. Mahoniehout gaat ook lang mee als de eettafel goed onderhouden wordt.

Eettafel van kersenhout

Kersenhout heeft een warme, roodachtige tint en een fijne nerfstructuur. Het heeft een elegante uitstraling en kan een vleugje verfijning toevoegen. Kersenhout is relatief zacht, maar nog steeds duurzaam en bestand tegen intensief gebruik. De kans op schades is wel iets groter dan wanneer je voor een eettafel eiken kiest, maar je krijgt er ook een hoop voor terug. Het advies is wel om de kersenhouten eettafel alleen te gebruiken voor bijvoorbeeld de lunch en het avondeten en niet om eraan te werken, te knutselen of spelletjes te spelen.