Veel Nederlanders spelen regelmatig spelletjes met vrienden of met het gezin. Vaak zijn dit bordspellen zoals Monopoly of Stratego. Spelletjes spelen met je gezin is goed voor de familieband en is leuk om te doen. Er zijn ook denk-spellen die goed zijn voor je brein. Je traint hiermee jee denkvermogen en je geheugen. Bij spellen die goed zijn voor je brein moet je vaak moeilijke keuzes maken om te winnen. Hierdoor train jij je brein om de beste uitweg te vinden en de moeilijkste rekensommen te berekenen. Ook bestaan er spellen waar je veel moet onthouden zoals escape rooms. Door het spelen van zulke spellen train jij je geheugen. Denkspellen zijn soms eentonige spelletjes, maar er bestaan ook zeer leuke denkspellen die je samen met je gezin of vrienden kan spelen. 

Backgammon

Backgammon is een spel dat je speelt met maximaal twee spelers. Het is een race om zoveel mogelijk pionnen naar de andere kant van het bord te krijgen. De eerste die 15 pionnen op het laatste vakje heeft, heeft het spel gewonnen. Backgammon is al duizenden jaren oud en komt oorspronkelijk uit Mesopotamië. Mesopotamië is wat wij vandaag de dag Irak en Iran noemen. Het spel is door de eeuwen heen verspreid over de hele wereld en ook de Romeinen waren helemaal weg van dit spel. Als je backgammon speelt, train je voornamelijk je denkvermogen. Je moet veel belangrijke keuzes maken die gevolgen hebben voor de uitkomst van het spel. Als je een verkeerde keuze maakt, kan je daardoor verliezen. Je brein berekent de beste uitkomst en gaat aan de hand daarvan keuzes maken. Dit is een uitstekende training en je houdt je denkvermogen hiermee op peil. 

Rummy

Rummy is ook een zeer bekend spel onder de Nederland. Het is een spel dat je met meerdere spelers kan spelen en de bedoeling is dat je alle stenen die op je bordje liggen, wegwerken. Dit doe je door ze zo snel mogelijk op tafel te leggen. Het is een spel waar je goed over na moet denken en ook geluk moet hebben. Doordat de stap die je zet verschil kan maken, is nadenken belangrijk voor de uitkomst. Je traint hierdoor je denkvermogen en houd dit ook op peil. Rummy is in de jaren dertig uitgevonden in Israël en werd oorspronkelijk met kaarten gespeeld. 

Escape room

Het spel Escape room is de laatste jaren ontploft en momenteel een van de populairste spellen. De bedoeling van Escape room is dat je zo snel mogelijk een oplossing zoekt waardoor je de escape room kan verlaten. Je kan dit spel spelen met meerdere personen maar, het kan soms zeer lastig zijn. Het is de bedoeling dat je goed samenwerkt zodat je binnen zestig minuten kan ontsnappen uit de escape room. Omdat je veel oplossingen moet bedenken die vaak lastig te achterhalen zijn, train jij je denkvermogen. Ook moet je veel onthouden waardoor je ook je geheugen traint. Escape room is een van de spellen die je moet proberen als je van denkspelletjes houd.