Bij veel watersporten is het gebruikelijk om wetsuits te dragen. Wetsuits zijn een soort pakken die het doel hebben om het lichaam warm te houden en te beschermen. Er zijn veel verschillende soorten wetsuits. Daarnaast zijn er ook een aantal zaken belangrijk bij het kopen van de juiste en meest passende wetsuits. Om te zorgen dat je een wetsuit kiest die past bij jou, staan er hieronder een aantal aandachtspunten om mee te nemen tijdens het zoeken naar wetsuits

De juiste pasvorm

Er zijn wetsuits voor heren, dames en ook voor kinderen. Iedere wetsuit is verschillend waardoor je niet alleen naar het uiterlijk van een wetsuit moet kijken. Er zijn dus verschillende uitvoeringen wetsuits, waaronder een fullsuit. Een fullsuit is een wetsuit met lange mouwen en lange broekspijpen. Deze wetsuits zijn ideaal voor wanneer het wat kouder is. Daarnaast zijn deze wetsuits ook perfect voor de acrobatische watersporter omdat dit pak je hele lichaam beschermt. Ten tweede heb je de shorty. Deze variant heeft korte mouwen en korte broekspijpen waardoor het een ideaal wetsuit is voor het warme weer. Ook kinderen kiezen vaak voor een shorty, omdat zij dan iets meer bewegingsvrijheid ervaren. Tot slot zijn er ook nog varianten met korte pijpen en lange mouwen. Er is dus ontzettend veel variatie en er zijn veel keuzemogelijkheden.

De juiste dikte

Naast de pasvorm, is ook de dikte van wetsuits erg belangrijk. Wanneer de zon schijnt wil je een wetsuit die niet te dik is maar toch voldoende bescherming biedt voor het lichaam. In dit geval kun je kiezen voor een wetsuit met een dikte van 2,5mm of minder. Deze dikte vindt je vaak bij de korte wetsuits. De dikte biedt genoeg bescherming en zorgt ervoor dat je ook in het water warm blijft. In herfst- en lenteperiode wordt aangeraden om een wat dikkere wetsuit te kiezen. Denk hierbij aan een wetsuit met een dikte van 3-4mm. Deze dikte zorgt voor voldoende warmte in en op het water. Daarnaast biedt deze wetsuit voldoende bescherming, zonder dat de flexibiliteit verloren gaat. Tot slot is er het dikste pak van 4mm of dikker. Deze wetsuits zijn perfect voor de wintermaanden. Met de juiste pasvorm zorgt deze dikte ervoor dat je perfect beschermd bent en dat je heerlijk warm blijft. Bij deze dikte kun je kiezen voor een fullsuit of zelfs een steamer, die zorgt dat je lichaam extra warm blijft.

Goed om te weten

Wanneer je een wetsuit gaat kopen, is het belangrijk om nog wat te weten. Zo is het verstandig om een wetsuit te weten dat een wetsuit in het begin vaak strak zit. Vrouwen ervaren dit vaak in de nek en mannen bij het bovenlichaam. Veel mensen zijn het niet gewend om een wetsuit te dragen, waardoor het snel te strak lijkt. Vaak is dit niet het geval en moet je er gewoon even aan wennen. Bij kinderen kan het zijn dat er soms wat ruimte over is in het pakje, zoals bijvoorbeeld onder de oksels. Goed om te weten is dat wanneer de wetsuits voldoende aansluiten bij de romp en de bovenbenen van het kind, de wetsuit alsnog geschikt is.