putluiken

Putluiken zie je op veel verschillende locaties. Dit zijn namelijk luiken, die wanneer je ze opent, naar een locatie ondere je brengt. Dit kan dus bijvoorbeeld de riolering zijn bij wegen, maar ook een kelder of kamer. Putluiken worden namelijk voor veel meer gebruikt dat alleen maar in de grond van wegen. Dit komt omdat ze makkelijk te gebruiken zijn en zich goed met de grond gelijk maken. Hierdoor merk je geen verschil in lopen of rijden en is het bijna niet zichtbaar. 

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten putluiken, zo zijn er andere soort materialen, afmetingen en vormen. Hierdoor kan de putluik op nog meer plekken gebruikt worden.

putluiken

Waarvoor worden putluiken gebruikt?

Putluiken bedekken gaten in de grond om toegang voor veiligheid en beveiliging te voorkomen. Putluiken worden gewoonlijk beschreven als zware gietijzeren of betonnen deksels die worden gebruikt om de toegang tot drainagesystemen en andere inspectieputten te verbergen en te beschermen, meestal in gebieden met snel of druk verkeer. 

Buiten dat kunnen putluiken ook gebruikt worden op daken, om op deze manier toch een toegang te hebben om op het dak te kunnen komen. 

Het voordeel van putluiken is dat ze niet zo goed zichtbaar zijn als deuren. Ze zijn een stuk kleiner, praktischer en sterker.